Arabanız İçin En İyi Fren Balatalarını Nasıl Seçersiniz?

Fren balataları , arabanızın en önemli ama aynı zamanda en yanlış anlaşılan ve gizemli parçalarından biridir. Hız veya durum ne olursa olsun, arabanızı güvenli bir şekilde yavaşlatmak gibi inkar edilemez derecede önemli bir göreve sahiptirler. FCP Euro'nun web sitesindeki sayfalara gözatmak, çok çeşitli fren balataları ve bileşenleri getirecektir. Genellikle seramik, organik ve yarı metalik gibi terimler görür ve hangisini seçeceğinizden emin olamazsınız. Hangisinin en iyi durdurma gücünü veya en düşük tozu sağladığı ve hangi fren balatalarının daha uzun süre dayandığı gibi sorular yaygındır? Arabanız için en iyi fren balatalarını nasıl seçeceğinizi bilmenize yardımcı olacak farklı fren balatası bileşiklerini açıkladığımız için artık merak etmeyin.



Organik Fren Balataları Nelerdir ?

Büyük ihtimalle fabrikadan arabanızla birlikte gelen fren balataları organik bir bileşik fren balatasıdır. Organik bir fren balatasında karbon, kevlar, cam ve kauçuk gibi çeşitli organik bileşenler yüksek sıcaklıktaki bir reçine ile birbirine bağlanır. Bu OEM ve Orijinal fren balataları, asbestle ilişkili sağlık riskleri nedeniyle sürtünme bileşeni olarak hala asbest kullanan daha ucuz organik balatalardan ayırt etmek için genellikle Asbestsiz Organik (NAO) fren balataları olarak adlandırılır. 


Yarı metalik veya seramik olarak özel olarak etiketlenmemiş çoğu fren balatası, organik bir fren balatasıdır. Farklı organik bileşiklerin farklı karışımları nedeniyle performans, fiyat ve kalite önemli ölçüde değişebilir. Tek gerçek kural, organik bileşik pedlerin %30'dan az metalik içeriğe sahip olmasıdır. 


Organik bir bileşik fren balatası, sürücüye güçlü bir ilk ısırma ve sessiz, sorunsuz çalışma ile kesin durma gücü sunar. Bu, organik fren balatalarının diğer bazı tiplere göre gıcırdama ve gıcırdama olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Organik fren balataları da fren rotorlarına karşı oldukça nazik olma eğilimindedir, ancak fren balatalarının kendisi diğer seçeneklere göre daha çabuk aşınır. 


Herhangi bir BMW , Mercedes , Audi veya VW sahibinin de size söyleyeceği gibi, organik fren balatası bileşikleri çok tozlu olma eğilimindedir ve bu balatalarda kullanılan karbon ve kevlar bileşiklerinin kanıtı olarak koyu ve yapışkan toz vardır. Organik fren balataları genellikle çok geniş sıcaklık aralıklarında iyi çalışmaz ve durma gücünü hızla kaybeder veya çok ısındığında "solur". Organik bir fren balatası ayrıca seramik veya yarı metalik bileşiklerden daha fazla sıkıştırılabilir, bu da sert frenleme altında yumuşak veya 'duygusal' hissetme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir. 


Organik fren balataları performans uygulamalarında yarı metalik kadar iyi olmasa da, performans odaklı organik fren balataları vardır. Örneğin EBC YellowStuff, performans organik fren balatasının bir örneğidir. Güçlü bir soğuk ısırması ve genellikle nispeten düşük gürültü ile iyi bir performans sunarlar ancak iyi miktarda toz üretirler. Ancak, ağır palet kullanımı gibi çalışma aralığının dışına itildiğinde, fren balatası pedal hissini kaybeder, daha çabuk aşınır ve soğuyana kadar durma gücünü kaybeder. 


Hibrit ve Gelişmiş Organik Fren Balataları Nelerdir ?

Popüler modern performans fren balatalarının çoğu, çekirdek malzemeleri nedeniyle teknik olarak organik bir etiketin altına giren, ancak geleneksel bir organik fren balatasından daha yüksek performans sunan yeni bir balata türü olarak sınıflandırılabilir. Örneğin birçok Hawk fren balatası , "ferro-karbon" bileşenlerinden oluşur. Tam formüle bağlı olarak Hawk spor fren balataları, günlük performansı optimize etmek, yüksek sıcaklık performansını artırmak veya tozu azaltmak için organik, metalik ve seramik bileşenlerin bir karışımına sahip olabilir.


Başka bir hibrit organik fren balatası türü, Para-Aramid bileşiklerini içerir. Para-Aramid fren balataları, asbestin yerini almak üzere tasarlanmış sentetik bir elyaf olan kevlar ve Aramid-2 ile birlikte tipik organik balatalardan daha yüksek bir metalik içeriğe sahiptir. Geniş bir sıcaklık aralığında çok kararlı ve tutarlı tork özelliklerine sahip olma eğilimindedirler ve organik bir ped söz konusu olduğunda düşündüklerimiz arasındaki çizgiyi daha da bulanıklaştırırlar. PWR fren balataları, Para-Aramid bazlı en popüler fren balatalarından biridir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar