Ağır Vasıta Fren Balatası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüm araç türlerinde, fren sistemi olmazsa olmaz sistemlerden birisidir. Otomobil, hafif ve ağır vasıta türlerinin tamamı için fren balataları özel olarak üretilir. Ağır vasıta fren balatası almak çok önemlidir. Araç türlerinin hepsinde fren balataları önemlidir. Araç türü fark etmeksizin bütün araçlarda fren balataları özel bir şekilde üretilir. Ağır vasıtalar için alınacak fren balatası oldukça önemlidir.

Fren balataları imalatı yapılırken kullanılan malzeme türleri, fren balatalarının kalitesini ve sağlamlığını ortaya koyar. Ağır vasıtalar için fren balatası alırken, kalitesine, kullanılan malzeme sertlik oranına, fren sesi ve fren tozu oluşturmamasına dikkat edilmelidir.

ağır vasıta fren balatası

ağır vasıta fren balatası


Ağır Vasıta Fren Balatası Fiyatları

Ağır vasıta araçları, ağır yükler taşımakta ve güvenli durma sağlanabilmesi için fren sistemlerinin ve fren balatalarının kaliteli olması önemlidir. Kaliteli fren balataları kolay aşınmayan, ses oluşturmayan ve frene basıldığında, diske ya da kampanyana oluşturduğu baskı ile aşırı ısınma oluşturmayan balata çeşitleridir.

Ağır vasıtalat için fren balatalarının fiyatları, metal, seramik ya da organik üretim türlerine, markaya göre değişecektir. Her marka farklı fiyat seçenekleri sunabiliyor.

Ağır vasıta araçların fren balatası fiyatları aynı olmaz. Fren balatasının fiyatını, balatanın ürün yapısı etkiler. Taşınacak malzemenin veya yolcunun güvenliği için fren balatasını doğru bir şekilde seçmek gerekiyor. Bazı sürücüler ucuz olması için kalitesiz balatalara yönelebiliyor. Ancak bu gibi durumlarda güvenlik açığı oluşabilir.

Ağır vasıtalar için üretilen fren balataları metal, seramik ya da organik olabiliyor. Bu durumda fiyat farklılıkları oluşabilir.

Ağır Vasıtalar için Fren Balatası Fiyat Aralığı

Ağır vasıtalar için fren balatası fiyatları ile binek ya da hafif ticari araç fren balataları fiyatları, ürün yapısından dolayı farklılık göstermektedir. Ağır vasıta ya da diğer araç türleri için fren balatası seçiminden fiyat en son dikkat edilmesi gereken husustur.

Aracın ve sürücünün, yolcuların güvenliği için fren balatasının kalitesi çok önemlidir. Ağır vasıta araçlarda, daha ekonomik olması için kalitesi düşük balataların tercih edilmesi güvenlik zafiyetine neden olacaktır. Ağır vasıtalar için fren balataları fiyat aralıkları, kalite ve markaya göre değişmektedir.

İlginizi çekebilir Ağır Vasıta Fren Balata Çeşitleri

Fren Balatasında Olması Gereken Özellikler

Ağır vasıta kullanıcıları, fren balatası değişiminde balata kalitesine her zaman dikkat etmelidir. Ticari vasıtaların fren balatası özellikleri, ağır vasıta frenlerine benzer ancak araç marka ve modeline göre farklılık gösterir.

Fren balatasında olması gereken özellikler şunlardır;

  • Yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılık,
  • Sürtünmeden dolayı ses yapmamalı,
  • Aşınmaya karşı dayanıklı olmalı,
  • Yüksek sıcaklıkta sertleşmemeli ve balata özelliğini kaybetmemeli,
  • Su, toz, yabancı madde türlerine karşı dayanıklı olmalı.

Kaliteli fren balataları, yüksek sürtünme ve geniş sıcaklık değeri aralığına sahip olmalıdır. Sıcaklık arttıkça azalan sürtünme katsayısını en yüksek seviyede tutma özelliği bulunmalıdır. Ağır vasıtalarda, fren yapma sıklığı daha fazla olduğu için fren balatalarında aşınma ve ısınma daha fazla görülür. Güvenlik için en uygun olanı seçilmelidir.

Kaliteli olan fren balatalarının sürtünmeye kaynaklı sesi çıkarmaması gerekiyor. Kaliteli olan fren balataları yüksek sürtünme katsayısına sahiptir. Bu sayede kaliteli olan fren balataları uzun süre kullanılabiliyor. Ağır vasıtalarda fren balatalarında görülen aşınma daha üst düzeydedir.

Fren Balatası Sesi

Binek araçların fren balatası günlük kullanımlar için metal fren balataları arasından seçilir. Fren balatalarının sertlik oranı yüksek olduğunda, araçlarda ses yapma ihtimali daha yüksektir. Ağır vasıtalar için fren balatası seçimi yaparken, yumuşak balatalar tercih edilebilir. Bu özelliğe sahip olanlar, fren yapma sırasında ses oluşturmaz, daha iyi frenleme sağlar.

Ancak yumuşak olduğu için kullanım ömürleri diğerlerine göre daha kısadır. Fren balatalarının sert yapıya sahip olması ya da balata ile disk arasına toz taneciklerinin girmesi, balataların frenleme sırasında ses yapmasına neden olur.

Fren balataları farklı sertlikte olabiliyor. Fren balatası sert olursa araçlardan çıkan ses daha yüksek oluyor. Bundan dolayı ağır vasıtalar için fren balatası seçilirken yumuşak olan ürünlere yönelmek gerekir. Yumuşak olan fren balataları ses yapmaz. Bunun yanında bu ürünler daha iyi fren yapma olanağı sağlar.

Yumuşak olan fren balatalarının ömrü daha kısadır.

pwr ağır vasıta fren balatası

pwr ağır vasıtalar için fren balatası

Fren Balatasının Bittiğini Nasıl Anlaşılır?

Ağır vasıta araçlar için fren balatası alırken kaliteye dikkat edilir ve kullanılmaya başlandığında belirli aralıklarla balata seviyeleri kontrol edilmelidir. Ağır vasıtalarda, sık ve sert fren yapma oranı daha yüksek olduğu için balataların bitme süresi daha kısadır.

Fren balataları, tutucu metal parçaya perçinlenerek monte edilir. Fren balatası bittiğinde, balata kalınlığı iyice incelmiş ya da sadece metal yüzey kalmış olur. Bu aracın frenleme sisteminin zayıflamasına ve diske, metal yüzeyin sürtmesiyle ses oluşturmaya başlamasına neden olur.

Fren balatası bittiğinde, aracın frenleme kabiliyeti %80 oranında düşecek ve risk oluşturacaktır. Bu durum ile karşılaşmamak için balata seviyeleri kontrol edilmeli ve hemen değiştirilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar