Ağır Vasıta Fren Balata Çeşitleri

Tüm araç türlerinin güvenli sürüş ve kontrolleri için fren sistemleri vardır. Hareket halindeki bir aracın yavaşlaması ya da istenildiği anda durdurulması fren sistemi ve sağlam balatalar sayesinde olur. Ağır vasıta fren balata çeşitleri, araçların tonajlarına göre özel olarak üretilir.

Fren balataları yapısında, çeşitli materyaller kullanılıyor ve araçlarda güvenli durmayı sağlayacak balata yapısı oluşturuluyor. Ağır vasıta araçlarında, diğer araçlara göre fren yapma durumları daha çok olur. Ağır yükler taşındığı için güvenli sürüşlerde araç hızı hem kontrol altında tutulmaya ve daha sık fren yapılmaya çalışılır.

Fren Balatası Üretiminde Dikkat Edilecek Konular

Bu yazı ilginizi çekebilir

Fren Balatası Çeşitleri

Fren balataları, araç marka ve modellerine göre özel tekniklerle üretilebiliyor. Ağır vasıta araçlar için üretilen fren balatası çeşitleri dayanıklılık bakımından üçe ayrılıyor.

  • Metal fren balataları,
  • Organik fren balataları,
  • Seramik fren balataları,

Ağır vasıta araçlarda, fren sürtünme katsayısı daha yüksek olduğu için balata çeşitleri ısı katsayısı hesaplamaları yapılarak üretiliyor.

İyi Balatada Olması Gereken Özellikler

Fren balataları, araçların fren sistemlerindeki en önemli parçalardan birisidir. Fren sisteminin güvenilir olması ve fren yapıldığında aracın güvenli durmasını sağlayabilmesi için balataların belirlenen özelliklere sahip olması gerekir. İyi bir balatada olması gereken özelliklerden bazıları şunlardır:

  • Yüksek ısıya dayanıklı olmalı,
  • Ses yapmamalı,
  • Çabuk soğumalı,
  • Hava şartlarından etkilenmemeli,
  • Disk ve kampanaya göre daha yumuşak yapıya sahip olmalı,

Ağır vasıta ve diğer araçlar için fren balatası değişimlerinde bu özellikleri dikkat ederek seçim yapmak gerekiyor.

Fren Balatası Fiyat Aralıkları Nedir?

Bu yazı ilginizi çekebilir.

Fren Balatası Değişimi

Ağır vasıta araçlar için özel üretilen fren balataları için kullanım ömrü belirleniyor. Fren balatası üretiminde kullanılan malzemelerin oranları, balataların sertlik ve yumuşaklık değerlerini oluşturacaktır. Ağır vasıta araçlarda fren balataları en önemli parçadır ve sık aralıklarla kontrol edilmelidir. Balata kalınlığı azaldığında zaman kaybetmeden değiştirme yapılmalıdır. Fren balatası üreticileri, ağır vasıta araçlar için ürettikleri fren balatalarının daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlarlar. Sürücüler, fren yaptıklarında güvenli duruş mesafesinde aracı durduramadıklarında fren balatalarının değiştirilmesi gerektiğini anlamalı ve hemen değişim yaptırmalıdır.

Ağır Vasıta Araç Fren Balatası Üretimi

Ağır vasıta araçların, marka, model ve tiplerine göre fren balatası modelleri belirlenir ve kaliteli malzemelerden üretimler yapılır. Fren balatası üretimlerinde kullanılan malzemeler, pirinç tozu, bakır, barit, grafit, reçine gibi ürünlerden oluşur.

Ağır vasıtalarda, tonajdan dolayı sürtünme ve aşınma fazla olacağından, fren balata üretimlerinde aşınmaya karşı dayanıklılık en üst seviyede oluşturulacak şekilde yapılıyor. Balata çeşitleri seçimi yapılırken, yumuşak olması, diske ve kampanaya zarar vermemesi ve ses yapmamasına dikkat ediliyor.

Ağır Vasıta Fren Balatası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Frene Basıldığında Ses Gelmesi

Ağır vasıta araç sürücüleri aracı durdurmak için frene bastıklarında sürtünme ya da gıcırdama sesi geldiğin duyuyorlarsa, fren balatalarının bittiğini anlamalıdır. Tüm araçlarda, fren balatası ses yaptığı zaman değişme zamanı geldiğini gösterir.

Balatalar, disk ve kampanaya göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Fren balatası bittiğinde, diske, balatanın bağlı olduğu metal bölüm sürtmeye ve ses çıkarmaya başlar. Fren balatası değişmediği zaman sürtünmeden dolayı disk zarar görmeye başlar.

Kaliteli Fren Balataları

Her araç tipi için fren balataları özel hesaplamalar yapılarak üretilir. Ağır vasıta araçların durdurulması diğer araçlara göre daha zordur. Bunun için fren balataları ve fren sistemleri özel olarak hazırlanır. Kaliteli fren balatalarının kullanılması, araçların güvenli sürülmesini, durdurulmasını ve fren sisteminin daha güvenli olmasını sağlayacaktır. Ağır vasıta fren balatası çeşitleri arasından seçim yapılırken, araç modellerine ve balata ölçülerine göre doğru seçimler yapılır.

fren balatası değişimi

Hangi Fren Balatası

Fren balatalarının takılması söz konusu olduğunda, araştırma yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Bir karar vermeden önce yerel garajınıza sorun, forumlarda görüş alın ve her türün artılarını ve eksilerini okuyun.

Bununla birlikte, daha hafif, kompakt araçların organik fren balatalarına en uygun olduğu konusunda genel bir kabul var. Minimum ses üretirken gereken durdurma gücünü karşılayacaktır. Ayrıca satın almak için nispeten ucuzdurlar.

Bu arada orta büyüklükteki arabalar, gücü durdurmak için biraz daha fazlaya ihtiyaç duyar. Düşük metalik bir NAO bu nedenle en uygunudur, sadece artan hacim için hazırlıklı olun.

Bir spor arabaya sahip olacak kadar şanslıysanız ve hızlanma yolunda daha fazlasını arzuluyorsanız, yarı metalik veya yüksek performanslı seramik fren balatalarını tercih edin. Her ikisi de kalkıştan önce durmanızı sağlayacaktır.

Son olarak, kamyon sürücüleri ve önemli yükleri taşıyanlar, metal içeriği açısından daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu ek korumayı sağlamak için ağır hizmet fren balataları gerekli olur.

Fren Balatasında Kullanılan Malzeme Nelerdir?

Fren balataları; çelik yünü, bakır tozu, grafit, reçine, demir oksit alüminyum oksit, mika tozu, barit, Hindistan cevizi unu gibi malzemelerden oluşur. Bu malzemelerin bir kısmı sürtünme katsayısını ve dayanımı arttırırken, bir kısmı dolgu ve yapıştırıcı özellikleri sebebiyle kullanılmaktadır. Eskiden kullanılan asbest sağlığa zararlı olduğundan artık kullanılmamaktadır, bunun yerine organik malzemeler kullanılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar