Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

 Aracın güvenli ve insan sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde kullanılır durumda olmasını sağlayan en önemli sistemler arasında frenler bulunur. Fren balatası ise güvenli sürüş deneyimi veren desteklerin bir parçasıdır. Gerekli bakımların yapılması ve zamanında işlemlerin aksatılmadan gerçekleştirilmesi aksi bir durum olmadıkça frenlerle alakalı sorun yaşama ihtimalinizi en az seviyeye getirecektir.

Frenle alakalı olarak balatalarda bir eksiklik olması halinde ise mesafenin korunması veya durma adımlarında sorun yaşanması kaçınılmaz olur. Bakımı yaptırmadan uzun yola çıkmak ise ciddi şekilde risklere katlanmak gerektiği anlamına geleceğinden dolayı son derece hayati bir karar olacaktır.

 

Fren Balatasının Değişim Zamanı Nasıldır?

Düzenli şekilde bakımlarını yaptırdığınız aracınızın bu işlemler sırasında fren ve balata kontrollerini yaptırmanız da gereklidir. Bazı durumlarda atlanması bile ciddi eksiklik yaşanmasına neden olabilir. Diğer bakım ve kontrol işlemlerinde olduğu gibi frenler konusunda kilometre sınırlamasında bulunmak ve buna göre işlem yaptırmak önerilmeyen bir karar olacaktır.

Fazla dur kalk yaparak araç kullanan birisinin araç frenleri ile tam tersi kullanımı olan birininki aynı oranda eskimeyecektir. Yıpranma ihtimalini ve kişisel kullanımını düşünen bir sürücü ortalama ne zaman değişim ve kontrol yaptırması gerektiğini de kestirebilir. Uzman ve bu alanda değişim yapan birisine sorulduğunda alacağınız cevap ortalama 40 bin kilometre olacaktır.

Fren Balatasının Bittiğini Anlama Yolları Nelerdir?

Fren balatasının bittiğini anlamak için bazı basit yöntemler bulunur. Bu yöntemleri kullanarak aracınızın fren durumunu basit gözlemlerle anlama şansınız olur.

Bunlar kısaca:

  • Frenden ses gelip gelmemesi,
  • Frenlerin eskiden olduğu kadar iyi olmaması,
  • Fren pedalında aşağıdan kavrama durumu olması,
  • Jantların arasına bakıldığında bir parmaktan daha az mesafe olması

Gibi etmenler bu konuda en belirleyici olanlardır. Bu gibi durumlarda cevaplar yakın zamanda güvenli bir sürüş olması için kontrol edilmesi ve gerekli olduğunda değişim yapılması gerektiği konusunda cevap olacaktır.

Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balatası Çeşitleri Nelerdir?

aşınmış fren balatası

İlk 5 Kötü Fren Balatası Belirtileri

Fren balatalarınızın bozulup bozulmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken bazı işaretler vardır. Kötü fren balatalarının erken belirtilerinin çoğu çok ciddi değildir, bu nedenle onları fark ederseniz hemen tehlikede olmazsınız.

Ancak, tamircinizden, fren atölyenizden veya bayiinizden bir randevu almanız ve fren balatalarını mümkün olan en kısa sürede değiştirmeniz için sizi yeterince motive etmelidir.

Öte yandan, biraz mekanik bilginiz varsa ve motor yağını değiştirmek veya bujilerinizi değiştirmek gibi işleri yaptıysanız, fren balatalarını kendi başınıza değiştirmekte sorun yaşamamalısınız . Bu, sizin için bir profesyonele ödeme yapmak yerine size iyi miktarda para kazandırabilir.

#1 – Gürültülü Frenler

Fren pedalına basarsanız ve gıcırtı sesleri duyarsanız , bu kesinlikle fren balatalarınızın bozuk olduğu anlamına gelebilir. Fren balataları eskidikçe aşındığında içlerinde çok fazla toz birikir. Fren balatalarında toz birikmeye devam ettikçe, freni her kullandığınızda ötmeye başlayacaklardır.

Sadece bu da değil, fren balataları o kadar aşınır ki, fren sensörü disk fren rotoruna dokunur. Bu noktada balatalar hala değiştirilmediyse, fren balatasının destek plakası rotora bağlanana kadar aşınmaya devam edeceklerdir.

Bu, yalnızca frene bastığınızda sürtünme sesleri oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda rotorunuz delinir ve hasar görür ve ayrıca değiştirilmesi gerekir.

#2 – Fren Uyarı Işığı

Arızalı fren balatalarınız olduğunda, fark edilmesi en kolay belirtilerden biri, gösterge panelindeki fren uyarı ışığının yanmasıdır. Bu her zaman fren balatalarının hatalı olduğu anlamına gelmez, ancak fren sisteminizde bir sorun olduğunu bilmenizi sağlar.

Her halükarda, bu, aracınızı bir tamirciye götürmek ve yeni fren balatalarına ihtiyacınız olduğunu onaylamalarını sağlamak için yeterince büyük bir neden olmalıdır.

#3 – Süngerimsi Fren Pedalı

Fren pedalına basarsanız ve sünger gibi sert veya yumuşacık geliyorsa, fren balataları aşınmış olabilir. Yine de frenleri uygulayabileceksiniz, ancak fren pedalına normalden daha fazla baskı uygulamanız gerekecek.

Bazen aniden frene basmanız gerektiğinde bunu unutabilirsiniz. Süngerimsi bir fren pedalı , kötü fren balatalarını gösterebilirken, arızalı bir ana fren silindiri veya fren hidroliği sızıntısı olması daha olasıdır. Ancak her durumda, fren sisteminizdeki bileşenlerin kontrol edilmesi gerekir.

#4 – Daha Yavaş Frenler

Aşırı derecede aşınmış fren balataları, aracı hızla yavaşlatmak için rotorlara yeterli sürtünmeyi uygulayamaz. Başka bir deyişle, fren pedalına her bastığınızda fren tepkisi çok yavaş olacaktır.

Hızlı fren yapmaya çalışıyorsanız ve kötü fren balataları nedeniyle fren sisteminin devreye girmesini beklemeniz gerekiyorsa bu ciddi bir kazaya neden olabilir.

#5 – Titreşimler

Ayağınızı fren pedalına koyduğunuzda, titriyor veya nabzı atıyormuş gibi mi hissediyorsunuz? Bunun nedeni ya kötü fren balataları ya da kötü fren rotorları olabilir, çünkü fren balatası rotorla temas ettiğinde titreşim meydana gelir .

Bunlardan birinin aşınmış veya hasarlı olması pedalda bu hissin oluşmasına neden olacaktır.

aşınmış fren balataları

Fren Balatasının Aşınma ve Bitme Oranları Nelerdir?

Frenlerin bitmeye başlamasının diğer anlamı aşınma olduğudur. Aşınma olduğunda frenlerin kuvvetinde eksiklik olduğu veya değişmesi gerektiği anlaşılır. Hafif aşınma olması halinde anlaşılması gereken fren balatasındaki kalınlığın ortalama 12-8 mm arasında olduğudur.

Normal aşınma olduğunu söyleyen bir ustanın anlatmak istediği ise 6 ile 4 mm arasında bir kalınlığın bulunduğudur. Değiştirme zamanının geldiği ve bittiğini anlatan aşınma seviyesi ise 3 veya 2 mm aralığında bir duruma geldiğidir. Bunu anlamak için gerekli kontrol ve gözlemler kadar ustanın değerlendirme yapması da gereklidir.

Fren Balatasının Değiştirilmesi Ne Kadar Sürer?

Değişim işlemleri için önerilen süre ortalama 2 veya 3 saat sürmesine karşılık sadece değişimle sınırlandırılmaması gerekir. Çünkü gerekli kontrollerin yapılması ve değişim işlemlerinde herhangi bir sorun olmadığını anlamak adına bazı işlemlerin yapılması da önemlidir. Bunun için servis yoğunluğuna bağlı olarak yarım gün veya tam gün olarak zaman ayırmak daha doğru olacaktır. Aksi durumda planlarınızın aksaması söz konusu olabilir.

Fren Balatası Değişiminden Sonra Nelere Dikkat Edilir?

Değişim işlemlerinden hemen sonra yapılan kontroller ve ustanın onay vermesi ile aracın kullanılmaya başlanması mümkündür. Ama kullanıcıların unutmaması gereken durum frenlerin yeni takılmış olmasından dolayı ani ve sert tepki verebilecekleridir.

Özellikle uzun yol trafiğinde aniden frene basmak gerektiğinde yeni değişim yapılmış bir balatası olan aracınızın sert şekilde durabileceği unutulamamalıdır. Buna göre hareket ederek bir süre aracınıza göre şekil almasını beklemek en doğru hareket olacağından acele edilmemelidir. Sürtünme sonucunda balatalar uygun sertliği alacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar